طراحی و اعتبارسنجی الگوی سرمایه انسانی با رویکرد فرهنگی در آموزش‌وپرورش استان قم - کاظمی, حسین; رحیمی, عبدالرحیم; کریمی‌کندزی, محمدرضا (جامعه شناسی آموزش و پرورش)
هدف: پژوهش حاضر باهدف طراحی و اعتبارسنجی الگوی سرمایه انسانی با رویکرد فرهنگی در آموزش‌وپرورش استان قم انجام شد. روش‌شناسی: نوع پژوهش به لحاظ نوع داده آمیخته متوالی با رویکرد اکتشافی بود که به لحاظ ماهیت در بخش کیفی شامل مراحل فراترکیب/دلفی و در بخش کمی توصیفی با مراحل پیمایشی/همبستگی بود. جامعه آماری بخش کیفی شامل خبرگان نظری (اساتید دانشگاه رشته‌های علوم انسانی) و تجربی (مسئولین ذی‌ربط آموزش‌وپرورش قم) بودند که با توجه به اصل اشباع و روش نمونه‌گیری هدفمند 20 مصاحبه‌شونده انتخاب شدند و همچنین در بخش کمی جامعه آماری شامل کلیه کارکنان آموزش‌وپرورش قم بودند که با استفاده از روش محاسبه حداقل حجم نمونه در تحلیل عاملی تأییدی و روش نمونه‌گیری ترکیبی (مرحلهای) 250 کارمند انتخاب شدند. روش گردآوری داده‌ها در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه‌های محقق ساخته سنجش اعتبار مدل از منظر خبرگان و همچنین از منظر پاسخ‌دهندگان بخش کمی بود که روایی و پایایی ابزار در دو بخش کیفی و کمی بررسی و تائید شد. روش ‌تحلیل دادهها در بخش کیفی شامل تحلیل مضامین با نرم‌افزار Maxqda و در بخش کمی شامل توصیف و تحلیل آماری (تحلیل عاملی تأییدی و تی تک نمونه‌ای) داده‌ها با نرم‌افزار Spss و SmartPls بود. یافته‌ها: یافتهها نشان داد ابعاد تحول دیجیتال شامل فردی، گروهی و سازمانی است. در بعد فردی شامل دو مؤلفه مهارت‌ها و شایستگی‌ها و توسعه فردی و یادگیری، در بعد گروهی شامل همکاری و کار تیمی و ارتباطات بین فردی و در بعد سازمانی شامل مؤلفه‌های فرهنگ‌سازمانی، ساختار سازمانی، رهبری و مدیریت و سیستم‌های پاداش و انگیزش است. نتیجه‌گیری: درنهایت با توجه به ابعاد، مؤلفهها و شاخصهای شناسایی‌شده مدل پژوهش طراحی و به لحاظ اعتبار (درونی و بیرونی) موردسنجش قرار گرفت که یافتهها بیانگر اعتبار مناسب مدل بود.