ابعاد تربیتی فعالیت‌های فوق‌برنامه مدارس مبتنی بر سیره امام رضا (ع) - تقی پور سهل آبادی, حبیب الله; عباسی, عفت; کیان, مرجان; رضایی کرمانی نسب پور, محمدعلی (جامعه شناسی آموزش و پرورش)
روش: مطالعه حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه اجرا، توصیفی از نوع کیفی بود. جامعه این پژوهش پژوهشگران و اساتید دانشگاهی خبره در حوزه آموزش‌وپرورش و حوزه علمیه آشنا به حیطه پژوهش بودند. نمونه پژوهش 17 نفر بودند که طبق اصل اشباع نظری و بر اساس روش‌های نمونه‌گیری هدفمند و گلوله‌برفی انتخاب شدند. در این مطالعه جهت گردآوری داده‌ها از روش مصاحبه نیمه‌ساختاریافته استفاده شد که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت و داده‌های حاصل از اجرای آن با روش تحلیل مضمون تحلیل شدند. یافته‌ها: در این مطالعه مشخص شد که برای فعالیت‌های فوق‌برنامه مدارس مبتنی بر سیره امام رضا (ع) تعداد 67 مضمون پایه، 41 مضمون سازمان‌دهنده و 5 مضمون فراگیر شناسایی شد. در مطالعه حاضر، پنج مضمون فراگیر شامل خودسازی (با 5 مضمون سازمان‌دهنده و 12 مضمون پایه)، توانایی تصمیم‌گیری و حل مسئله (با 4 مضمون سازمان‌دهنده و 7 مضمون پایه)، رشد روابط اجتماعی (با 9 مضمون سازمان‌دهنده و 18 مضمون پایه)، رشد شخصیتی (با 12 مضمون سازمان‌دهنده و 17 مضمون پایه) و ارتباطات بین‌فردی (با 11 مضمون سازمان‌دهنده و 13 مضمون پایه) بودند. نتیجه گیری: طبق نتایج این پژوهش و در چارچوب مضمون‌های مذکور با استفاده از مطالعه سیره امام رضا (ع) می‌توان تعالیم مربوط به اخلاق فردی و اجتماعی و مهارت‌های زندگی را در فعالیت‌های فوق‌برنامه مدارس مورد توجه قرار داد.