برازش مدل ساختاری تاثیر رسانه‌های اجتماعی در مبارزه با پدیده خشونت خانگی والدین علیه کودکان - الواحد العبیدی انس علی عبد; عطریان نرگس; المشاخيل حيدر فالح زايد; آقاجانی مجتبی (جامعه شناسی آموزش و پرورش)
هدف: خشونت خانگی والدین علیه کودکان پدیده‌ای شایع است و رسانه‌های اجتماعی می‌توانند سبب کاهش آن شوند. در نتیجه، پژوهش حاضر با هدف برازش مدل ساختاری تاثیر رسانه‌های اجتماعی در مبارزه با پدیده خشونت خانگی والدین علیه کودکان انجام شد. روش‌شناسی: این مطالعه از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه اجرا مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش حاضر والدین دارای کودک 6 تا 12 سال شهرهای بغداد، کربلا و نجف بودند که بر اساس فرمول کوکران 384 نفر از آنها با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار این پژوهش پرسشنامه محقق‌ساخته تاثیر رسانه‌های اجتماعی برای مبارزه با پدیده خشونت خانگی والدین علیه کودکان بود که روایی صوری آن با نظر خبرگان و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ تایید شد. داده‌های مطالعه حاضر با روش‌های تحلیل عاملی اکتشافی و مدل‌یابی معادلات ساختاری در نرم‌افزارهای SPSS و Smart PLS تحلیل شدند. یافته‌ها: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که پرسشنامه محقق‌ساخته تاثیر رسانه‌های اجتماعی برای مبارزه با پدیده خشونت خانگی والدین علیه کودکان دارای 21 مولفه و 7 بعد شاخص‌های چندبعدی کلان، خشونت خانگی علیه کودکان، نقص‌های زیرساختی، کنشگری اجتماعی آنلاین، حمایت‌های جامع آنلاین، معاضدت میان‌سازمانی و توانمندسازی چندوجهی بود که روایی همگرای ابعاد با روش میانگین واریانس استخراج‌شده بالاتر از 50/0 و پایایی آنها با روش‌های آلفای کرونباخ و ترکیبی بالاتر از 70/0 به‌دست آمد. همچنین، مدل ساختاری تاثیر رسانه‌های اجتماعی در مبارزه با پدیده خشونت خانگی والدین علیه کودکان برازش مناسبی داشت و در این مدل شاخص‌های چندبعدی کلان بر خشونت خانگی علیه کودکان؛ نقص‌های زیرساختی بر حمایت‌های جامع آنلاین و معاضدت میان‌سازمانی؛ کنشگری اجتماعی آنلاین بر حمایت‌های جامع آنلاین و معاضدت میان‌سازمانی؛ حمایت‌های جامع آنلاین و معاضدت میان‌سازمانی بر توانمندسازی چندوجهی اثر مستقیم و معنادار داشت (05/0P<)، اما خشونت خانگی علیه کودکان بر حمایت‌های جامع آنلاین و معاضدت میان‌سازمانی اثر معناداری نداشت (05/0P>). نتیجه‌گیری: طبق نتایج پژوهش حاضر، متخصصان و برنامه‌ریزان رسانه‌های اجتماعی بر اساس مولفه‌های شناسایی‌شده می‌توانند برنامه‌های موثر و کاربردی جهت مبارزه با پدیده خشونت خانگی والدین علیه کودکان طراحی و اجرا نمایند.